10 концепции за успешен ресторант

Концепцията на един ресторант е изключително важна за имиджа му. От обстановката и клиентите до храната, всичко трябва да бъде включено в замисъла на едно заведение. Защото, да си признаем, често се случва да попаднем в ресторант и да се чувстваме объркани. Дали менюто не е каквото очакваме или нещо в заобикалящата среда ни дразни, или пък сервитьорката не е достатъчно учтива… Понякога цените са твърде високи за качеството на храната и нивото на ресторанта, а друг път менюто е прекалено обикновено, а ресторантът – лъскав.

 

Предлагаме няколко насоки, които можете да използвате, за да откриете Вашето кътче за спомени, където не само ще осъществявате бизнес, а и ще се слеете с обстановката и ще приемете храната като нещо повече от необходимост.

 

Шведска маса

Шведската маса се е наложила като стил през годините и много клиенти предпочитат точно такъв тип обслужване. Според определението „шведска маса“ означава гостите да избират сами ястието си и да се самообслужат. Терминът възниква през далечния XVI век във Франция. Можете сами да направите изводи за ефективността му във времето.

 

Fast casual dining

Този тип концепция е отскоро на българския пазар и съчетава в себе си бързо хранене в приятна обстановка през деня, а вечер предлага класически тип ресторант. В световен мащаб е изключително разпространена. Такива ресторанти използват прибори за еднократна употреба, но храната е с по-висока класа от тази в заведенията за бързо хранене, например гурме хляб и органични съставки.

 

Кафене или бистро

Кафенето е тип ресторант, който не предлага обслужване по масите. Клиентите поръчват храната си на бара и се самообслужват. Заведения тип бистро понякога се бъркат с кафенета. Бистрото е същото като кафене, но предлага обслужване.

 

Кежъул

Както говори самото име, кежуъл – концепцията за ресторант е обикновена, като започнем от храната и приключим с атмосферата и цените. Много независими ресторанти са избрали тази концепция. Семейните ресторанти са тип кежуъл.

 

Fine dining

Fine dining – ресторантите предлагат обслужване, както и специфично висококачествено меню. Обстановката в подобен тип заведения е създадена с вкус, често е луксозна и цели създаване на определена атмосфера. Fine dining – заведенията са почти винаги плод на малък бизнес и се състоят в един-единствен обект или в малък брой ресторанти. Обикновено такъв вид заведения имат правила, с които посетителите са длъжни да се съобразяват, като например дрес-код.

 

Франчайзинг

Ресторантите тип франчайзинг предлагат много предимства пред тези, които са независими. И, все пак, да притежаваш франчайз ресторант може да излезе доста солено. Има и много правила за начина на работа, както и за организацията на труда като цяло.

 

Подвижен ресторант

Ресторантът на колела има някои предимства пред традиционните заведения. Например може буквално да отиде при клиентите си и да им направи предложения. Такива „заведения” имат нужда от много по-малко персонал от класическите, а и изискванията за храната коренно се различават. И, все пак, ресторантите на колела са трудоемки и отнемат много време.

 

Кетъринг

Подобен тип ресторанти предлагат увеличаване на продажбите едновременно с клиентите. Хората вече харесват храната Ви, така че защо да не разширите кръгозора си?

 

Етническа кухня

Една от най-простичките, но успешни концепции, изградена около специфичната кухня. Мексиканска, индийска, китайска храна – защо не? Идеята на този тип заведения е да пренесат посетителите си в друга страна., коренно различна от тяхната, не само с вкуса на храната а и чрез обстановката, да ги накарат да приемат храненето като изкуство.

 

Смесен стил

Избягвайте да смесвате стиловете. Идеята на обособяването е, че всеки си има собствена категория, в която е силен и могат да се получат недоразумения като бърза италианска кухня или подвижен ресторант тип fine dining. Важното, когато откриваш нов ресторант е клиентите да са наясно с концепцията и тя да им харесва.

Салати

Най-лесният начин да си набавиш повече ензими е чрез сурова, жива храна или като спазваш мотото “Винаги ям салата преди основното ядене”.

Студени предястия

Доверете се на нашите предложения за Студени предястия

Топли Предястия

Доверете се на нашите предложения за Топли предястия

Резервации

ела и се наслади на нашата гостоприемност и вкусна храна

Моля, изпратете вашите данни за резервация и ние ще се свържем с вас за потвърждение на резервацията